fbpx
Recepten

Recepten

Spicy Shakshuka

NIETS LEKKERDERS dan een uitgebreid en smaakvol ontbijt! Voor mij geen zoet beleg of pannenkoeken maar spicy shakshuka met warme pita en dan het liefst met labaneh en ingelegde citroen. Daarom deel ik mijn recept met jullie en hopelijk zal het je smaken. Bij ontbijt, brunch, lunch of gewoon ergens tussendoor. Beste van shakhuka: maak de saus in grote hoeveelheid, bewaar per portie en zo staat shakshuka binnen 20 minuten op tafel.

Tomaten zijn het belangrijkste ingredient van shakshuka. Claudia Roden en Ottolenghi gebruiken verse tomaten, terwijl ze in het boek Honey & Co Baking Book tomatenpuree gebruiken verdund met water. Doktor Shakshuka, een restaurant in Tel Aviv, maakt het gebruik van verse of ingeblikte tomaten mogelijk.

Dit is wat ik doe: afhankelijk van wat ik heb! In mijn shakshuka kun je heel rijpe of zelfs overrijpe tomaten gebruiken die niet meer goed zijn voor een salade. Maar ook tomaten uit blik, of een combinatie van beide. Wil je een extra diepe tomatensmaak voeg dan ook wat tomatenpuree toe.

Ga je ook spicy shakshuka maken? Dan kan je vanaf nu in 1x alle benodigdheden en ingrediënten kopen!

  • 1 eetlepel komijnzaad 
  • 50 ml olijfolie
  • 2 grote witte uien, gepeld en zeer dun gesneden 
  • 3 tenen knoflook, zeer fijn gesneden 
  • 3 rode paprika’s, in kleine blokjes (zonder de pitjes)
  • 2 gele paprika’s in kleine blokjes (zonder de pitjes)
  • 2 rode pepers in zeer dunne ringen (voor extra spice gebruik je ook de pitjes)
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 laurierblad
  • 2 eetlepels zoete paprika poeder
  • Handje tijm blaadjes
  • Goede hand peterselie blaadjes, grof gehakt
  • Goede hand koriander blaadjes & steeltjes fijn gehakt
  • 6 rijpe tomaten, hoe rijper hoe beter
  • 1 blikje tomaten stukjes uit blik
  • Zout & Peper
  • +/- 100ml water
  • 4 eieren

Extra

  • Rose Harissa
  • Fetta
  • Maldon
  • Koriander
35 minuten
4 personen
Aan de slag
1
Rooster het komijnzaad in een droge grote pan. De pan moet groot genoeg zijn voor het maken van de hele saus. Rooster ongeveer 2 minuten tot je het komijnzaad kan ruiken.
2
Voeg dan de olijfolie toe, verwarm en voeg dan de ui toe. Bak tot ze goudbruin zijn en voeg dan de paprika en chilipepers toe. Bak tot beide zacht zijn. Roer dan de knoflook en paprikapoeder erdoor en bak nog een paar minuten.
3
Voeg de suiker, laurierblaadjes, tijm, peterselie toe en tot slot ook de helft van de koriander.
4
Voeg de verse en bliktomaten toe. Breng dit geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat 20 minuten sudderen. Je kan op dit moment ervoor kiezen om de saus te pureren. Ik hou ervan maar als je natuurlijk geweldige kleine blokjes en stukje hebt gesneden is het niet altijd nodig.
5
Voeg indien nodig wat water toe om de consistentie van een dikke pastasaus te behouden (let wel het moet niet te dun zijn want dan blijven je eieren niet liggen).
Proef en voeg zout en zwarte peper toe naar smaak. De saus voor shakshuka moet vooral sterk van smaak zijn dus wees niet te zuinig.
6
Giet nu de saus in de shakshuka pan en maak met de achterkant van een lepel inkepingen en breek daar de eieren in.
7
Zet het vuur laaf en dek de pan af met een deksel tot de dooiers licht gestold zijn en het eiwit gaar is. (Dit duurt ongeveer 4 minuten). Bestrooi met de rest van de koriander. Laat de eiwitten garen en voeg dan de feta en rose harissa toe. Dit is ook het beste moment voor wat gerookt Maldon.
8
Zorg ervoor dat de dooiers niet te ver garen, dat is niet lekker en ook niet nodig.
9
Meng wat za'atar met olijfolie en besprenkel de shakshuka ermee. Rooster je pita, maak een heerlijk glas thee en geniet!
Shakshuka
Shakshuka pan en siliconen pannenlikker € 22.50
Philotimo olijfolie – 250 ml € 9.95
Rose Harissa van Belazu 170gr. € 7.35
Maldon sea salt flakes 125gr € 5.99
Maldon smoked sea salt 125gr € 6.95
Za’atar € 4.99
NOSH € 32.00
Ingemaakte Beldi citroenen Belazu € 6.95
Totaal:
 Winkelmand bekijken

Come visit the Cookery

When looking for the best tahini, the wondergrill or snacks to enjoy at home or on our terras come to our beautiful location in the middle of de Pijp in Amsterdam. The open workshops will start again after the summer but if you are planning a private workshop or diner you are more then welcome! See you soon!?

If you are planning a visit to Esther's Cookery during the month of July & August please check if we are open!

Our opening hours are:
Monday: 11am - 5pm
Tuesday: 11am - 5pm
Wednesday: 11am - 5pm
Thursday: 11am - 5pm
Friday: 11am - 5pm
Saturday: 11am - 5pm
Sunday: Closed