fbpx
Recepten

Recepten

Hummus/Choemoes

Choemoes/hummus, allemaal hetzelfde en voor velen een reden om ten oorlog te trekken over waar het vandaan komt of wie het het beste maakt. In mijn keuken vooral een gerecht wat ik bijna dagelijks maak en elke keer weer beter, lekkerder en verfijnder dan de vorige keer. Ligt het eenmaal op mijn bordje is er geen houden aan en dweil ik het bordje binnen een paar minuten leeg met een warme pita. Choemoes eet je het beste samen zonder verdere opsmuk of juist met heerlijke champignons. In NOSH heb ik er bijna een heel hoofdstuk aan besteed maar hierbij ook mijn basis recept.

Onmisbaar bij het maken van choemoesTechina /Tahini! gebruik de beste techina voor het beste resultaat. Zowel Al Arz als Har Bracha zijn geweldige techina en zullen de smaak van je choemoes bepalen. 

Ga je ook choemoes maken? Dan kan je vanaf nu in 1x alle benodigdheden en ingrediënten kopen!

 • Kikkererwten 
  • 250 g gedroogde kikkererwten 
  • 30 gram bakpoeder 

  Choemoes 

  • 250 g tahini 
  • 2 tl zout 
  • Sap van ½ – 1 citroen 
  • Kookwater van de kikkererwten 

  Garnering (basis) 

  • 1 el za’atar
  • 1 el paprikapoeder
  • Olijfolie
Van weken tot eten ruim 24 uur maar van gekookte kikkererwten tot bordje nog geen 15 minuten!
4 personen
Aan de slag
1
Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim water (ten minste 2 liter) met 15 gram bakpoeder. Gebruik hiervoor een ruime pan want de kikkererwten verdubbelen
van volume. Gebruik kleine biologische kikkererwten maar zoals Merijn Tol zegt de kikkererwten moeten wel billen hebben! Kijk maar goed.... Goede kikkererwten hebben billen!
2
Na het weken: afgieten en de grote pan weer vullen met schoon water en 15 gram bakpoeder. Zorg dat de kikkererwten ruim onder water staan. Breng het water aan de kook en laat ongeveer 40 minuten koken. Wanneer het water aan de kook komt, ontstaat er een schuimlaag; verwijder deze elke keer dat hij ontstaat.
3
Haal tijdens het koken een grote lepel kikkererwten uit het vocht, deze heb je straks nodig voor het opmaken van je bord. De erwten zijn klaar als ze uit elkaar beginnen te vallen en dus echt heel zacht zijn. Heb geduld..... Dit wordt beloond met geweldige choemoes zonder korrels.... Haal na het koken alle kikkererwten uit het vocht maar gooi het kookvocht vooral niet weg deze heb je nog nodig.
4
Doe de kikkererwten WARM in de keukenmachine en mix deze helemaal fijn. Voeg een paar eetlepels kookvocht toe zodat er een prachtige zijdeachtige kikkererwten puree ontstaat. Hoe zachter deze puree hoe zachter straks je choemoes. Laat nu de kikkererwten puree zoveel mogelijk afkoelen. Dit is echt heel belangrijk voor de structuur en de smaak van de choemoes. Als de kikkererwten nog warm zijn wanneer je ze gebruikt, zal je meer vocht nodig hebben. De choemoes stijft nog iets op na afkoelen.
5
Ik maak vaak een grote hoeveelheid van de kikkererwten pasta en verdeel het in porties. Deze kan je invriezen en later gebruiken om choemoes te maken zonder alle stappen te doorlopen.
6
Zet de keukenmachine weer aan en voeg dan de tahini, het sap van ½ citroen, en een theelepel zout. Geef de choemoes zijn (bijna) gewenste dikte door kleine scheutjes kookvocht toe te voegen tijdens het draaien in de mixer. Niet te veel anders krijg je een saus, niet te weinig anders heb je stopverf.
7
Nu is het tijd om te proeven: het is jouw choemoes, dus maak hem zoals jij dat lekker vindt. Breng verder op smaak met meer tahini, nog een theelepel zout misschien nog wat citroensap en eventueel een theelepel komijn. Sommige mensen voegen knoflook toe, ik hou er niet van.

● Voeg geen olie toe aan de choemoes deze gaat er bovenop.
8
Serveren: smeer met de bolle kant van een lepel de gewenste hoeveelheid op een bord. Ik gebruik voor het serveren van choemoes altijd kleine borden. Leg de apart gehouden kikkererwten in het midden van de choemoes en besprenkel de choemoes rijkelijk met olijfolie. Schud er wat paprikapoeder en za’atar op de zijkant. Beetje peterselie of een van de toppings zoals beschreven in NOSH!
9
Rooster een pita, ga zitten met een vriend of juist onbekende en dweil je bordje choemoes leeg!
Hummus
Al Arz Tahini € 6.99
Har Bracha Tahini (1kg!!) € 14.99
Philotimo olijfolie – 500 ml € 18.50
Za’atar € 4.99
Kikkererwten € 4.99
NOSH € 32.00
Totaal:
 Winkelmand bekijken

Come visit the Cookery

When looking for the best tahini, the wondergrill or snacks to enjoy at home or on our terras come to our beautiful location in the middle of de Pijp in Amsterdam. The open workshops will start again after the summer but if you are planning a private workshop or diner you are more then welcome! See you soon!?

If you are planning a visit to Esther's Cookery during the month of July & August please check if we are open!

Our opening hours are:
Monday: 11am - 5pm
Tuesday: 11am - 5pm
Wednesday: 11am - 5pm
Thursday: 11am - 5pm
Friday: 11am - 5pm
Saturday: 11am - 5pm
Sunday: Closed