fbpx
Recepten

Recepten

Esther’s Zoete Baba Ganoush

De aubergine is niet altijd een emoji op de telefoon geweest maar is wel al jaren grenzeloos populair in keukens over de hele  wereld. De aubergine is heel makkelijk en in grote hoeveelheid te kweken en past goed bij zowel zoete als hartige gerechten. Het vlees van de aubergine heeft een prachtige structuur maar moet wel goed gaar zijn. ijn favoriete gerecht is Baba Ganoush, wat de verwende vader in het Arabisch betekent maar de volgende keer dat je je vader wil verwennen zou ik het toch een beetje anders doen want voor baba ganoush moet je de hele aubergine in/op het vuur leggen en de hele schil blakeren.

Ik gebruik hiervoor mijn wonder grill (scheelt uren aan fornuis schoonmaken) maar als je die niet hebt dan kan het dus op open vuur of op de bbq. Geen gaten maken in de aubergine, niet in tweeën snijden maar gewoon in het geheel op het vuur. In mijn baba ganoush geen knoflook, mayonaise of yoghurt maar wel heerlijke dadel molasses en zachte tahin.

Ga je ook baba ganoush maken? Dan kan je vanaf nu in 1x alle benodigdheden en ingrediënten kopen!

  • 4 grote aubergines
  • 5 el tahini
  • 1 citroen, geperst
  • 5 el dadelmelasse (silan)
  • ½ granaatappel (pitjes)
  • 1 el gedroogde rozenblaadjes 
  • 1 bosje peterselieblaadjes, fijngehakt
  • ½ bosje muntblaadjes, fijngesneden
  • zout, naar smaak
  • 2 el amandelen, geroosterd
  • olijfolie
30 minuten
4 personen
Aan de slag
1
Blaker de aubergines op de wondergrill. Dit doe je door de aubergines op de grill te plaatsen, vuur aan (zo groot mogelijk vuur) en ze af en toe te draaien totdat ze helemaal geblakerd en zacht zijn.
De aubergine is klaar wanneer hij helemaal zwartgeblakerd is en/of je hem helemaal in kan deuken. Heb geduld, want anders eet je rauwe aubergine en dat is niet lekker. Er doen verhalen de ronde over ontploffende aubergines, maar na vier jaar kookstudio en honderden aubergines is er bij mij nog nooit eentje ontploft.

Laat de aubergine afkoelen en haal de zwartgeblakerde schil eraf. Deze is niet lekker en ook niet gezond. Daarna kan je de aubergine verwerken.
2
Meng ondertussen de tahini, citroen en dadelmelasse. Dit krijgt een hele dikke consistentie. Geen zorgen, dat hoort erbij, wordt het te dik dan kan je een eetlepel water toevoegen.
3
Klop de pitjes van de granaatappel. Hak de peterselie en snijd de munt. Rooster de amandelen in een droge pan en hak deze grof.
4
Haal de schil van de aubergines eraf. Doe dit naast de gootsteen, zodat je je vingers kan schoonmaken tijdens het pellen. Zorg er wel voor dat je de aubergines niet onder water houdt.
5
Snijd de bovenkant (het kroontje) eraf en doe de aubergines in een kom kom. Hak het geheel fijn met een vork of twee messen. Sommige mensen doen de aubergines in de keukenmachine, ik houd daar niet van want dan krijg je een meer papperige structuur.
6
Meng de aubergines met het tahini mengsel, voeg een deel van de granaatappelpitjes toe. Voeg een deel van de peterselie en munt toe.
7
Voeg een theelepel Maldon zout toe. Roer het geheel met een vork maar ga vooral niet prakken. Structuur is bij baba ganoush heel belangrijk.
8
Proef: of je misschien wat extra citroen wil gebruiken. Of misschien wat zout?
9
Doe de baba ganoush in een serveerschaal. Strooi de rest van de granaatappelpitten, peterselie en de amandelen overheen en besprenkel met olijfolie en snufje Maldon zout en het rozenblad
10
Note: je kan dit gerecht ook per persoon serveren. Laat het kroontje erop zitten bij het pellen. Leg 1 aubergine per bord neer en maak de aubergine plat met een vork. Verdeel het tahini mengsel over de aubergine en garneer op dezelfde manier.
Baba Ganoush
NOSH € 32.00
Baba Ganoush grillplaatje € 28.95
Al Arz Tahini € 6.99
Belazu Dadel molasses € 9.95
Maldon sea salt flakes 125gr € 5.99
Philotimo olijfolie – 250 ml € 9.95
Rozenblaadjes € 3.95
Totaal:
 Winkelmand bekijken

Come visit the Cookery

When looking for the best tahini, the wondergrill or snacks to enjoy at home or on our terras come to our beautiful location in the middle of de Pijp in Amsterdam. The open workshops will start again after the summer but if you are planning a private workshop or diner you are more then welcome! See you soon!?

If you are planning a visit to Esther's Cookery during the month of July & August please check if we are open!

Our opening hours are:
Monday: 11am - 5pm
Tuesday: 11am - 5pm
Wednesday: 11am - 5pm
Thursday: 11am - 5pm
Friday: 11am - 5pm
Saturday: 11am - 5pm
Sunday: Closed